Reenkarnasyon “tekrar doğuş” anlamına gelir ve genelde Hatay Adana bölgesinde çokça görülen insan ruhunun farklı bedenlerde yeniden doğuşu akla gelir hemen.
Bilim sayesinde Allah’ın şimdi içinde yaşadığımız bir uçtan bir uca 13 milyar ışık yılı uzunluğundaki sürekli genişlemekte olan bu evreni Big Bang (Büyük Patlama) ile yarattığını biliyoruz ("Göğü Biz çok sağlam bir şekilde bina ettik/yaptık/inşa ettik/yarattık, onun genişleten de biziz.”(Zariyat, 51/47)).
Daha önceki yazılarımda Kuran'dan yola çıkarak Allah’ın insanı ve evreni neden yarattığını açıklamıştım. Özetle bunu şu sözlerle ifade etmiştim. “Berberim diyorsanız saç kesersiniz, sizden bu beklenir. Öğretmenim diyorsanız öğretmelisiniz, terziyim demek giysiler dikmek vb işler beklenilir sizden. Bu mesleki ahlakın gereğidir. Şimdi Allah bize 99 adım var diyor ve ben ilahınızım diyor. Allah’ın sözünde duran ve vaadine sadık olmasının gereği yaratımı ortaya çıkması gerekir, bu onun ahlakiliğindendir kendini zorunlu değil sorumlu hissettiği için yaratmaktadır. Bu amaçla yarattıkları içinde iradesi özgür bir (KUL) varlık olması ve bu KUL varlığın arınma çabası içinde, zamanla tecrübe sahibi olması, düşünmesi, düşünerek sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmekteydi, insanın KULLUĞUNUN Varlığında temel olmasının nedeni anlayabilenler için işte bu noktadır (Allah insanı ve cinleri Kulluk etsinler diye yarattı-Kuran). Aslında Allah’ın elbette bizim KULLUĞUMUZA ihtiyacı yok ancak ahlaklı ve sorumlu insan adalet gereği kendisini yaratan varlığa şükürlerini sunmakla mükelleftir. Şükür sunmak ağzıyla saatlerce robot gibi bir şey hissetmeden Yaratıcının adını sayıklamak değil. Şükür sunmak veya Allaha yaklaşım daha çok versin diye Ya Mucib de değil. Şükür sunmak verilen ne ise o verilenden etrafa ışık olup vermektir. Işığın yedi renkten oluşmasını Fatiha’nın 7 ayetiyle nasıl bağdaştırdığımı takip edenler bilirler. Müslüman verdikçe dağıttıkça Müslümandır aydınlatır güneştir, biriktirdikçe bencilleştikçe ışığı kaybolur ve evrende kara delikleşir ve yutar.
Bu uzun girişten sonra gelelim asıl konuya…
Allah mademki yaratıcıdır, onun yaratımı, ilahlığı, ahlakiliği, sorumlu hissedişi asla part time olmaz olamaz. Çünkü Allah başlangıcı olmayan sonu olmayan zamanın dışında ilahtır. Allah zamandır demek bu noktada hatalıdır. Allah’ı zamana değil zamanı Allah’a bağlamalıyız.
Önemli bir ayet var Kuran'da onu hatırlarsak o zaman Allah’ın Kıyametten sonrada Evren ve Hayat dolayısıyla sınav yaratacak mı anlayabiliriz.
“Onlar, Allah’ın başlangıçta yaratmayı nasıl yaptığını, sonra onu nasıl tekrarladığını görmüyorlar mı? Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.” Ankebut 19
Hangi surede olduğunu hatırlamadığım bir ayette de sizden önce nice nesiller gelip geçti ifadesinde onların donanım ve seviye olarak üstün bir çıtayı yakaladığına ama saptıkları için buna rağmen helak olduklarına atıf vardı.
Allah sadece İnsanı ve Adem-Havva’yı kulluk etsin diye yarattı demek yanlıştır zira cinlerinde yaratıldığını bilmekteyiz. CİN’in Cennet, Cenin gibi “saklı”, “Bilinmez” anlamlarından hareket edersek aslında daha bir çok bilmediğimiz bilemediğimiz insan gb kullukla sorumlu tutulmuş varlıklar olduğunu anlamaktayız. “Sığınırım insanların ve Cinlerin şerrindan Allah’a” -Nas Suresi- dendiğinde kimse Uzaylıların cinler olmadığını da iddia edemez.
Dolayısıyla Big Bang’ten yani bu evrenden önce Kıyameti görmüş ve kulluk sınavını tamamlamış olan bir evrenin daha önceden (zaman anlamında Bize göre söylüyorum, çünkü Allah için önce ve sonra yoktur onun için Kuran’da Ebu Leheb daha ölmeden ölmüş gibi yaşananlar anlatılmıştır) yaratılmış olması kuvvetle muhtemeldir.
Yine biz kendi kıyametimizi bu evrende yaşadıktan sonra Allah’ın başka bir evreni yine Big Bang gibi bir sünnetiyle tekrar yaratmayacağını ve yine kulluk sorumluluğu olacak varlıklar yaratmayacağını kimse söyleyemez. Esasen bunu söylemek demek Allah’ın ilahlığını sadece belli bir dönem zaman için geçerli olduğunu da iddia etmek olur.
Zira Allah Part Time Allah değildir o FULL TIME Allah’tır.
İnşallah anlaşılmışımdır…
Düşünenlere selam olsun….
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.